Članovi žirija

Članovi žirija na prvom takmičenju u pevanju dečijih pesama „Družiciranje OnLine“ su (po abecednom redu):

Jovan Adamov, kompozitor, dirigent, aranžer i producent.

Jovan AdamovU šou biznisu na prostorima Evrope i bivše Jugoslavije prisutan je od kasnih 60. godina prošlog veka pa do danas. Kao autor piše žanrovski vrlo različito – od pop muzike, preko starogradske, džez i scenske muzike do dečje.

U oblasti stvaralaštva za decu, pisao je za pozorišta u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Sarajevu, Mostaru, Šapcu… Mnoge znane pesme Jovana Adamova doživele su prvo izvođenje, osim na festivalima u raznim zemljama – u TV serijama MUZIČKI TOBOGAN, FAZONI i FORE, kao i na ZMAJEVIM DEČJIM IGRAMA …

Muzički urednik i dirigent je preko 20 godina u neprevaziđenoj TV seriji za decu na prostorima bivše Jugoslavije – »MUZIČKI TOBOGAN« (učestvovali su autori, solisti i škole iz svih republika bivše YU). Zahvaljujući tom serijalu, savremena dečja muzika doživela je veliku afirmaciju i stasali su mnogi danas poznati instrumentalni i vokalni solisti.

Poznati izdavači u Beču »Belvedere music« i »Top Sound« objavili su mu veliki broj instrumentalnih kompozicija tokom osamdesetih i devedesetih godina. »Zmajeve dečje igre« su mu objavile knjigu dečjih pesama »Bravo škola, ura za igranje«. Mnoge kompozicije su mu snimljene na gramofonskim pločama i kompakt diskovima.

Za ukupan stvaralački rad Adamov je dobio mnogobrojna priznanja: Nagrada Zmajevih dječjih igara, Mlado pokoljenje, Zlatna značka KPZ Srbije, Jubilarna plaketa JRT, Povelja i plaketa festivala »Omladina« u Subotici, čiji je bio višegodišnji umetnički direktor. Dobitnik je i velikog broja nagrada (Grand prix i prve nagrade) na festivalima u mnogim gradovima: Budimpešta, Opatija, Beograd, Niš, Zenica, Skoplje, Sarajevo, Novi Sad, Drezden, Moskva, Bijeljina, Podgorica, Rožaje, Donji Milanovac…

Autor je mnogih festivalskih koncepcija i televizijskih programa. »Deca pevaju Semberiji« – Bijeljina, »Dječja mašta može svašta« – Brčko, jedan je od osnivača dečjeg festivala »Zlatno zvonce« u Novom Sadu, Internacionalni festival dece 16 gradova euroregiona Drina, Sava, Majevica – »Drisama fest« i dr. Umetnički je direktor i jedan od autora »Mini Tini Festa« – koji se održava u preko 10 gradova u Srbiji, zatim u BiH, kao i u Republici Hrvatskoj.

Marina Adamov Stojadinović, samostalni umetnik, kompozitor iz Novog Sada.

Marina Adamov StojadinovicKao kompozitor i aranžer pobeđivala je na mnogim festivalima muzike za decu u zemlji i inostranstvu. Kao autor i urednik imala je svoje TV i Radio emisije za decu i mlade, za koje je komponovala špice i džinglove, autor je i brojnih radio i TV reklama. Osim navedenog, radi i na organizaciji i realizaciji mnogih festivala u zemlji i inostranstvu

U vreme studiranja, svojim kompozicijama se predstavila na Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, na Internacionalnoj Tribini Kompozitora u Parizu, NOMUS-u, BEMUS-U… Njene kompozicije i obrade poznatih autora nalaze se na redovnom repertoaru profesionalnih horova u Srbiji, B i H, Crnoj Gori, pa i u nekim evropskim zemljama, kao i na njihovim CD izdanjima na kojima se potpisuje i kao muzički producent. Napisala je i nekoliko aranžmana za mešoviti hor koji su objavljeni početkom 2015. godine u notnom zborniku “Srpski Božić”.

Svirajući duži niz godina u BIG BAND-u RTNS, komponujući i aranžirajući za isti orkestar, razvila je afinitete ka filmskoj, orkestarskoj i uopšte instrumentalnoj muzici. Na Kanskom filmskom festivalu, u selekciji kratkih filmova prikazan je i Teslin Kabare, autora Dragana Stojmenovića za koji je uradila muziku.

Autor je i rukovodilac mnogobrojnih radionica mjuzikla kod nas, a svoje uspehe i metode rada podelila je i na prestižnom festivalu “Europa Cantat” u Pečuju u julu 2015. godine, na svojoj radionici mjuzikla Workshop for Conductors and Composers – Musicals for Children and Youth, koju je vodila za pedagoge, kompozitore i dirigente iz celog sveta.

Sa svojom koleginicom Oliverom Inić 2012. godine osnovala je Akademiju zabave i umetnosti “O&M”, čiji je predsednik. Komponovala je mjuzikl “Sav taj show” za decu i mlade, prvi autorski mjuzikl kod nas koji je upravo i bio početak realizacije novog programa za decu i mlade, a kroz koji će se stručno i profesionalno baviti otkrivanjem, razvojem i unapređenjem njihovih talenata i potencijala. Sa svojim stručnim timom, Akademiju “O&M” je predstavila, kroz mjuzikle, u Pozorištu mladih, Sinagogi, Studiju M, Muzeju savremene umetnosti, Kulturnom centru Novog Sada, kao i u Madlenijanumu i na Kolarcu u Beogradu.

Lado Leš

Lado LesMuzičku pedagogiju je diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Od 1991. do 2001. godine radio u muzičkoj produkciji Radio Novog Sada. Danas je operativni direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Njegovi autorski radovi iz oblasti popularne muzike i muzike za decu nagrađivani su i visoko kotirani na skoro svim muzičkim manifestacijama i festivalima u regionu. Više od 800 numera aranžirao je u periodu od 1992. godine do danas, a zabeležene su na nosačima zvuka festivala: „Beogradsko proleće“, „Mesam“, „Zlatno zvonce“, „Zlatna tamburica“, „Naša radost“, „Zlatna pahulja“, „Ta se pesma ljubav zove“, „Sunčane skale“, „Male skale“, „Lino fest“, „Zlatna pčelica“, „Musik festival Budva“, „Đurđevdanski festival“, „Melodije Mostara“, „Dok teče Lašva“, „Dječja mašta može svašta“, „Drisama fest“, „Djeca pjevaju Semberiji“, „Vivkovizija“…

Autor je muzičkih aranžmana na nosačima zvuka, koji prate udžbenike muzičke kulture za osnovnu školu, a u izdanju „Novog Logosa“.

U saradnji sa Jovanom Adamovim i Minjom Subotom radi na ostvarenju putujućeg projekta „Mini-tini Fest“, a kao muzički producent učestvovao je i u realizaciji posljednja dva serijala najgledanije srpske muzičke emisije za decu „Muzički tobogan“.

Muzički je producent festivala muzike za decu u Paraćinu, Brčkom, Bijeljini i Zvorniku, a umetnički je direktor Internacionalnog festivala muzike za decu „Ta se pesma ljubav zove“ u Kikindi.

Senka Nedeljković, sopran

Senka NedeljkovicDiplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. mr Vere Kovač Vitkai 2004. godine, u čijoj klasi je i magistrirala 2007.

2009/10. je godinu dana usavršavala lid i oratorijum u klasi prof. Martina Klietmana na specialističkim studijama na Univerzitetu za muzičke i  dramske umetnosti u Grazu, Austrija.

Od 2001. godine je honorarni clan, solista, Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Od 2005. solista Kamernog operskog društva u Novom Sadu.

Od 2014. je honorarni član, solista Opere i Teatra Madlenijanum u Zemunu.

Od 2002. godine se bavi pedagoškim radom, kao profesor solo pevanja u muzičkoj školi „Isidor Bajić“ u Novom Sadu, na brojnim takmičenjima njeni učenici osvajali nagrade.

2013. godine dobila je nagradu koja se dodeljuje najtalentovanijim učenicima i  njihovim mentorima, a dodeljuje je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Minja Subota

Minja SubotaČlan Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije i USUFa Srbije.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji. Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima:«Beogradsko proleće«(nagrada žirija novinara),«Beogradsko proleće«,dečja pesma (nekoliko nagrada žirija),«Festival vojničke pesme«,»Melodije Jadrana« Split,Festival zabavne muzike Zagreb-Veče šansona,«Pesma leta«(1967,68),«Festival kantautora« Novi Sad,festival »Zlatni Orfej« Bugarska,,«Melodije prijateljstva« Rusija…

U kompozitorskom opusu za decu, komponovao je na stihove naših najistaknutijih pesnika pesme, koje se danas pevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su deo dečje muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Komponovao i ciklus pesama »Još nam samo ale fale« na stihove Ljubivoja Ršumovića, i muziku za pozorišne komade za decu.

Kao televizijski autor i voditelj realizovao je mnoge serije koje su ostale zapamćene:«Od glave do pete«,«Igre bez granica«, «Željoteka«, «Sve igračke sveta«, »Muzički balon«, Nedeljno popodne TV Beograd,«Zvezdana žurka«,seriju za UNICEF »Dete je čovek važan«,«Zmajeve dečje igre… U Republici Srpskoj bio je voditelj »Nedeljnog popodneva« BN televizije i autor i voditelj dečje serije »Mali zmajevci«.

Autor je i voditelj serije »Muzički tobogan« koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu.Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pesnika za decu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dečji evrgrini. Za tu seriju, dobio je i godišnju nagradu Televizije Novi Sad.

Šest godina bio je urednik i voditelj festivala pesama za decu »Beogradsko proleće« i jedan je od osnivača ovog festivala ,koji je podstakao osnivanje brojnih festivala pesama za decu širom ondašnje Jugoslavije.

Kao umetnik obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje Kopozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza ,zabavne ,pop i rok muzike Srbije. 1980. godine bio je direktor festivala »Beogradsko proleće«. Bio je član programskih saveta »Jugokoncerta« i »Zmajevih dečjih igara«. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvotrnih programa.

Dobitnik je mnogih domaćih i inostranih festivalskih nagrada i društvenih priznanja. Nagrađen je Estradnim nagradama Jugoslavije i Srbije,Zlatnom značkom KPZ Srbije,Plaketom grada Beograda,Zmajevom nagradom »Zmajevih dečjih igara« za stvaralaštvo za decu,Zahvalnicom UNICEF-a za izuzetne doprinose u korist dece sveta,Poveljom i plaketom JNA,«Zlatnim beočugom« KPZ Beograda,godišnjom nagradom Televizije Novi Sad za seriju »Muzički tobogan«,Nagradu za životno delo za izuzetan doprinos u stvaralaštvu za decu dečjeg književnog časopisa »Vitez« i Vitezovog festivala pisaca za decu… U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu »Viteza od Čarapanije« za nesebično zalaganje u radu sa decom ovoga grada.

Comments are closed