Jasna Marković Vujanović

jasna02

Rođena u Tuzli 1973. godine, gde je završila osnovnu i srednju muzičku školu. Kao učenica učestvovala je na mnogim takmičenjima na kojima je osvajala brojne visoke republičke i savezne nagrade.

Nakon pohađanja letnjeg kursa Akademije umetnosti u Novom Sadu,  a na poziv svog budućeg profesora, Marijana Egića, upisuje se na prvu godinu sudija 1990. god. sa 17 godina.

Za vreme studija pohađala je kurseve renomiranih flautista (Renata Grajs – Armin, 1992. i 1994. u  Italiji), učestvovala u radu mađarske sekcije flautista u Šopronu, bila  polaznik kursa profesora Petera Lukasa – Grafa,  a nakon studija i kurseva Sofi Šerije, Janoša Balinta, Gergelja Iceša.

U Muzičoj školi Isidor Bajić zaposlena je od treće godine studija.

Potvrda njenih pedagoških rezultata su, pored brojnih nagrada njenih učenika, i pozivi za rad u žirijima takmičenja u Valjevu, Republičkog takmičenja,  žirija na Festivalu muzičkih škola u Zaječaru, takmičenju u Lazarevcu, Požarevcu, na Mladom virtuozu u Beogradu, Anton Eberst u Novom Sadu, takmičenju Slavenski u Beogradu, kao i priznanje za najuspešnijeg pedagoga 1995. godine na takmičenju kamernih sastava u mađarskom gradu Balašađarmatu, kao i na takmičenju  Femus u Subotici, 2016. god.

Njeni učenici osvajaju visoke nagrade na takmičenjima na kojima učestvuju, od samih početaka njene pedagoške karijere. 

Dobitnik je nagrade ZMBSS za dugogodišnje rezultate u radu 2015. godine.

Od oktobra 2006, kada je izabrana za predsednika Vojvođanske stručne komisije za flautu, bila je organizator nekoliko seminara: flautiste Gergelja Iceša, kao i seminara Vikend otvorenih vrata 2007. i 2008. godine, na kome je uzelo učešća preko 20 kolega iz Vojvodine, sa svojim učenicima.  2009/10. šk.  godine, seminar Vikend otvorenih vrata postaje akreditovan, uz Janoša Balinta kao gosta predavača. Vikend otvorenih vrata doživeo je šest izdanja, okupljajući predavače i profesore iz Vojvodine i Srbije. Učestovovala je u izradi nastavnog plana i programa za predmet Flauta, koji će se primenjivati od naredne školske godine. U okviru radionica podržanih od strane Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade Novog Sada, već drugu godinu, održava radionice koje se bave tremom, javnim nastupom, kvalitetnom organizacijom vremena i  realizacijom talenta.

Sa kamernim ansamblima trio  “Anima” , trio MaesTre i triom Da kamera, nastupa na domaćim festivalima. 

Rukovodilac je duvačkog odseka u MŠ Isidor Bajić i koordinator internacionalnog projekta Triorka, a od nedavno i pomoćnik direktora za kulturnu i javnu delatnost.

 

KRATAK INTERVJU

 • Ukratko o sebi
  • Profesor flaute, sa preko 20 godina radnog staža. Prve godine kada sam počela da radim, moji najstariji učenici bili su jedva koju godinu mlađi od mene. Neki od njih postali su moji dobri prijatelji. Od malenih, kojima sam tih godina prvi put dala instrument u ruke, sada su i sami profesori i instrumentalisti. Rasla sam ja sa svojom pedagogojiom i ona sa mnom.
 • Otkud flauta?
  • Do nekog sedmog razreda, bila sam među najsitnijima u razredu. Uvek pred sam kraj kolone na fizičkom. Nežna, sitna, plavušica, koja sve domaće zadatke obavlja besprekorno i trpa se u sve sekcije. Mojim roditeljima nije padalo na pamet da me još i u muzičku školu upišu. I tako sam dočekala peti razred, kada je bilo kasno da se upišem na bilo koji ‘uobičajeni’ instrument. Tata moje drugarice je radio u muzičkoj školi, sa njom sam otišla na prijemni ispit i obavila sve. Došla kući i rekla ‘ Upisala sam se na flautu!’ Tako je počela ljubav.
 • Šta smatrate svojom prednošću?
  • To što sam našla mesto na kome se moja preosetljivost oseća dobro. Jer, u radu sa decom, umetnošću, muzikom, osetljivost je potrebna više nego što smeta. I to što teško odustajem. Duboko verujem da se sve može, naučiti, uraditi, pobediti!
 • Šta je vaša mana?
  • Svaštarenje. Svašta mi se dopada, svakojake aktivnosti, od apstraktne umetnosti, preko šivenja, pa sve do  majstorisanja po kući pravim pravcatim muškim alatima. Tako da mi je dan kratak 🙂
 • Šta biste poručili učesnicima kampa?
  • Ovaj kamp ima jako lep koncept, puno pozitivnih ljudi  uključeno je u sve aktivnosti. On je slika u malom onoga kako život svakog mladog čoveka treba da izgleda, želeo on postati profesionalni muzičar ili ne: muzika, priroda, kretanje, učenje, suživot sa drugima, korištenje tehnologije sa smislom. Kao profesor flaute, mogu da pomognem deci da iskuse puno toga, od ‘čistih’ časova flaute, preko sviranja u grupi, pa sve do onoga ‘a šta na sceni?’

 

Comments are closed.