Jelena Krmpotić Borbelj

mr Jelena Krmpotić Borbelj osnovno muzičko obrazovanje stekla je u Sremskoj Mitrovici u klasi prof. Irene Milić. Srednju muzičku školu završila je u Novom Sadu – klasa mr.Radmila Rakin Martinović. U toku pohađanja srednje muzičke škole, učestvovala je na takmičenjima na kojim je ostvarila zapažene rezultate. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu – klasa prof.Marijan Egić, a magistrirala je u klasi mr Laure Levai Aksin.

Za vreme magistarskih studija bila je član orkestra opere Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu na mestu pikolo flaute. U periodu od 2001. Do 2004.god. radila je kao stručni saradnik- demonstrator na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Dobitnica je mnogih nagrada na festivalima, republičkim, saveznim i međunarodnim takmičenjima od kojih se izdvajaju: prva specijalna nagrada na saveznom takmičenju i veći broj prvih nagrada, kao i nagrade na međunarodnim takmičenjima.

Tokom studija bila je pitomac humanitarnog fonda “Privrednik“ gde je pored stipendije i dodatnih sadržaja učestvovala na mnogobrojnim koncertima u okviru muzičkih večeri Matice srpske. Dodeljene su joj diplome: Radio Beograda, Televizije Beograd, univerziteta u Novom Sadu za postignute rezultate u izvođenju muzičkih dela i za efikasnost tokom studiranja.

Nakon usavršavanja na majstorskim kursevima  dodeljene su joj diplome:  Vicensa Pratsa  (Španija), Janoš Balint  (Mađarska),  Ištvan Matuz (Mađarska),  Đenđeši Zoltan  (Mađarska).

Svirala je i član je mnogih orkestarskih i kamernih sastava:  Vojvođanska omladinska filharmonija, Subotička filharmonija, Vojvođanski simfoničari, orkestar Srpskog narodnog pozorišta,Zrenjaninska filharmonija,  trio flauta „IN VIVO“, duvački kvartet „Kvaternion“. Sarađivala je sa velikim brojem umetnika i kamernih sastava: duvačkim kvintetom  „Sinergia5“, triom flauta iz Slovenije “Sonček“,  domaćim kompozitorima Jasminom Mitrušić koja je i duvačkom kvatretu Kvaternion posvetila kompoziciju, Ljubomirom Nikolićem ( kompozicije za flautu i klavir)…. Svirala je u simfonijskim orkestrima pod vođstvom naših i inostranih dirigenata.

U Srpskom narodnom pozorištu bila je deo Šekspirove komedije “Mera za meru“ u okviru muzičkih segmenata koji prate celu predstavu u sastavu: flauta, violina, violončelo i kontrabas. 

Nastupala je u salama u našoj zemlji i inostranstvu: Novi Sad, Beograd, Subotica, Zrenjanin, Sombor, Kanjiža, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Nikšić, Kotor, Herceg Novi, Ljubljana, Grožnjan, Maribor, Koper, Banja Luka, Bukurešt, Temišvar, Sofija, Debrecen i dr.

Snimala je za mnoge radio i televizijske centre.

Bavi se pedagoškim radom od 1999. godine  u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ – Novi Sad, kao profesor flaute, gde sa svojim  učenicima pored mnogobrojnih takmičenja učestvuje u radu kamerne muzike, organizaciji i realizaciji tematskih koncerata. 

Učestvovala je u radu žirija: Festival muzičkih škola- Ćuprija, Festival flautista- Valjevo, kao i u radu žirija na 3. takmičenju flautista „Slavenski“.

U muzičkoj školi „Josip Slavenski“, Novi Sad od 2011. godine nalazi se na mestu predsednika stručnog veća duvača.

Comments are closed.