Ana Kovačić

Kratak intervju

Možete li nam reći nešto o sebi?

Na svet sam došla NAOPAKO, jednog hladnog februarskog jutra, predhodno dobro namučivši svoju mamu. To je verovatno odlučilo moj životni put: pamtim da sam kao mala sedela na velikom kamenu na početku ulice i pevala operske arije, čekajući brata da se vrati iz škole, a sada, što sam sve starija, punim plućima pevam dečje pesme. Sve radim naopako 🙂 “O slatka mala izvrnuta torto, vrh ti na dnu stoji”- najbolji citat iz omiljenog mi crtaća 🙂

Dakle, i Vi se bavite muzikom?

Da, radim kao dirigent dečjeg hora “Bajićevi slavuji” i profesor solfeđa i muzičkog zabavišta u MŠ “Isidor Bajić”.

Zašto ste izabrali muziku kao profesiju?

Mislim da sam odabrala najlepši poziv na svetu: pevam ceo život i tu radost muziciranja delim sa decom! Volim izazove: posedujem čaroliju kojom SOLFEĐO, ne baš omiljen predmet među učenicima, pretvaram u druženje s muzikom, sredstvo uz  koje deca lakše shvataju muziku i lepše muziciraju.

Kako se u sve to uklapa uloga predavača u kampu „Družiciranje“?

Samo jedna reč: DRUŽICIRAMO SE uz osmeh  (to su četiri reči 🙂 )

Kako najradije provodite slobodno vreme?

“Gutam” knjige; igram igricu Jelly Blast; družim se s Bahom 😉

Šta smatrate svojom prednošću?

Optimista sam. Volim da se smejem. Znam da se igram.

Šta mislite da je vaš nedostatak?

Brzopleta sam.

Koji je Vaš životni moto?

“Ne čini drugima ono što ne želiš da se tebi desi.”

A najlepši trenutak?

ŽIVOT! Treba ga živeti punim plućima jer nam je samo jedan.

Šta biste poručili učesnicima našeg letnjeg kampa?

Sve na svetu pokreće energija. Naše misli, osećanja, želje i postupci pokreću tu energiju: ako smo pozitivni i puni ljubavi, takvu energiju ćemo i proizvoditi. Što je više pozitivne energije i život će biti lepši. Nekada je teško pronaći zajednički jezik kada ste okruženi negativnom energijom, baterije se isprazne i teško je naći ljubav u srcu za svakoga. Tu muzika priskače u pomoć: kad je slušamo, reprodukujemo, delimo sa drugima, naše baterije se pune pozitivnom energijom! Na svakom kampu DRUŽICIRANJA možemo da akumuliramo pozitivne energije za puno narednih meseci!

Biografija

OMŠ završila u Majdanpeku, SMŠ u Novom Sadu: vokalno-instrumentalni odsek solo pevanje u klasi prof. Prizrenke Petković i odsek muzički saradnik. Na AU u Novom Sadu, na odseku muzička pedagogija diplomirala u klasi prof. Rozalije Štatkić – 1997. Od 1995. godine profesor solfeđa u MŠ  „Isidor Bajić“. Od 1997 godine preuzima i muzičko zabavište i hor OMŠ. Od školske 2013-14. godine postaje rukovodilac stručnog veća teoretskog odseka OMŠ. Kao pedagog postavlja sebi i kolegama cilj: solfeđo predstavlja „muzički rečnik“ i pomaže učeniku da lako ovlada instrumentom.

Pokreće inicijativu za organizovanje edukativnih koncerata na kojima se najmlađi uče kako se sluša, razume i voli klasična muzika. Edukativne koncerte osmišljava i vodi poslednjih petnaest godina u saradnji sa predškolskom ustanovom “RADOSNO DETINJSTVO“, sa ŠOSO „Milan Petrović“, Galerijom Matice Srpske, Muzejom grada Novog Sada, Vojvođanskim muzejom, Prirodnjačkim muzejom, i u saradnji sa časopisom za decu „Maštalica“

Od 2010. u saradnji sa kolegama i učenicima SMŠ organizuje prezentaciju teoretskog odseka kako bi se roditelji i budući srednjoškolci upoznali sa predmetima, zahtevima prijemnog ispita, i mogućnostima prilikom školovanja za muzičkog saradnika.

Od 2012. organizuje Javne časove solfeđa pod nazivom „Raspevani solfeđo“ za učenike svih razreda OMŠ.

Zajedno sa timom za inkluziju MŠ „Isidor Bajić“ (čiji je član) 2013. učestvuje u predstavljanju projekta: „Uloga muzike u radu sa decom sa oštećenim vidom“.

Rad sa horom „Bajićevi slavuji

„Bajićevi slavuji“ je dečji hor muzičke škole „Isidor Bajić“ koji je nastao 1999.godine, iz čistog entuzijazma Ane Kovačić. Rad hora je započeo u okviru edukativnih koncerata u osnovnim školama, zajedničkim koncertima sa dečjim orkestrom srednje i kamernim ansamblima osnovne muzičke škole i ubrzo se proširio na gostovanja na “Zmajevim dečijim igrama”, manifestacijama “Zlatno Zvonce” i “Zlatna tamburica”, „Trka za harmoniju sveta“, „Leto na Štrandu“, „Vojvodina Fest“, „Festival Meda“. Tematski koncerti: “Muzika uz osmeh”, “Proleće, ljubav i muzika”, “Ljubav stvara bolji svet” i “Koncert za mame”, koncert „Bajićevaca“ (koncert hora penzionerskog kuda „Isidor Bajić“ i „Bajićevih slavuja“), festival „Školjkice“.

Školske 2003/04 hor učestvuje u multimedijalnom projektu mlade kompozitorke Aleksandre Stepanović povodom „Dositejevih dana“. Školske 2006/07 godine novo i drugačije iskustvo: “ Bajićevi slavuji “ su snimili cd pratećih pesama za decu uz knjigu „Puffer trein“ za izdavačku kuću „Zmaj“. Pored ovoga snimnjena su i dva audio CD u RTV, i jedan LIVE CD (sa nastupa 2010-11.) na kome su se našle i kompozicije sa odbrane master rada iz dirigovanja Ksenije Mijatović.

Sa horom “Bajićevi slavuji“ 2005. godine inicirala je akciju „Muzičari velikog srca“, u kojoj učestvuju učenici cele muzičke škole. Svojim nastupima pod sloganom „ naše malo, ali od srca nekome znači“ hor razveselje decu u Dečjem selu u Sremskoj Kamenici, u Dečjoj bolnici, u Domu za decu ometenu u razvoju u Veterniku, u OŠ „Milan Petrović“, u Dečjoj sigurnoj kući, kao i penzionere u domovima penzionera u Novom Sadu. Bajićevi slavuji pevaju više sezona zaredom u operama: „Karmen“, „Boemi“, „Don Đovani“, „Toska“ u Srpskom narodnom pozorištu. Isto tako bili su gosti Srpske Gimnazije i Srpskog kulturnog centra u Budimpešti, učesnici završne svečanosti festivala „Radost Evrope“. Bajićevi slavuji su prvi dečji hor koji je pevao u Narodnoj Skupštini u Beogradu.

U toku je, zajedno sa učenicima solopevačkog odseka prof. Senke Nedeljković, postavljanje dečje opere „Šumska kraljica“ kompozitora Franje Štefanovića (prva u svetu opera pisana za decu) i organizovanje gostovanja, druženja i zajedničkog koncerta sa devojačkim horom „Mladi iz Borhajma“ (Bon, Nemačka) kao uzvratna poseta, od 22. do 26. aprila 2014. godine.

Rezultati:

  • ZLATNA PLAKETA NA 33. festivalu dečjih horova u Šapcu 2000/01.
  • Na republičkom takmičenju horova osnovnih i muzičkih škola u Beogradu Slavuji dva puta osvajaju drugo mesto.
  • Od grada Novog Sada „Bajićevi slavuji“ su 2001. godine dobili priznanje za postignute uspehe i doprinos kulturnim zbivanjima.
  • 2013. Ana Kovačić je dirigovala horovima „NiODe2013.“ (Stokholm, Švetska), „Bajićevim Slavujima“ i orkestrom gitara „Kreativnog M kutka“ na koncertu „Muzika- most prijateljsva“ u holu Vlade Vojvodine.
  • Leta 2013. „Bajićevi Slavuji“ predstavljaju Srbiju na dečjem festivalu u Bonu (Nemačka) „YOUTH CHOIRS IN MOVEMENT III“ u okviru Europe Cantat.
  • Iste godine kao najmlađi učestvuju na Festival Cantat NS 2013, u Ateljeu “Boogie Wonderland” – Disko muzika sedamdesetih i osamdesetih godina , Dirigent: Kjetil Aamann (Norveška).

Dodatna radna iskustva

Ana Kovačić je tri godine zaredom (od 2009.) bila radioničar u „Tesla- Art“ muzičko-naučno- sportskoj letnjoj radionici Marine Milić Apostolović. Godinu dana (2010.) je vodila radionicu „Tesla- Art talenti“ gde su nadarena deca iz oblasti umetnosti učila i istraživala istoriju, muziku, pozorišnu umetnost, sa osvrtom na kulturu zdrave ishrane i života.

U organizaciji fonda „Laza Kostić“ bila kulturni vodič pri projektu „Lazinim stazama“. Bila član žirija za takmičenje u pevanju u ogranizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine.

Od 2011. je umetnički direktor programa i jedan od dirigenata inkluzivnog festivala dece sa invaliditetom „Hearts in Harmony“ u Srbiji .

2011. Ana Kovačić je učestvovala, kao izvođač u Show dance choiru, na radionici Dwight Jordana (USA) na „Cantatu Novi Sad“.

2012. je učestvovala u Discovery ateljeima u okviru festivala „Europe Cantat“ u Torinu (Italija).

2012. kao pevač, učestvovala u radionici „Dani Barokne muzike“ u organizaciji VEMA Vojvođanskog udruženja za ranu muziku.

2013. učestvuje na radionici „Balkan rhytms“, dirigent Teodora Pavlović, na festivalu Cantat NS.

2014. je predavač i radioničar u letnjoj radionici „Kreativnog M kutka“ pod pokroviteljatvom Pokrainskog ministarstva za sport i omladinu, gde zajedno sa Peđom Đurićem uči decu da pevaju i sviraju roken rol klasike.

U okviru stručnog usavršavanja od 2009 do 2012 pohađala je Specijalističke seminare za dirigente horova u organizaciji Zavoda za kulturu Vojvodine; učestvovala na više stručna skupova i radionica u organizaciji ZMBŠ Srbije.

Svoju ljubav prema horskom pevanju Ana Kovačić, neguje kao horista u vokalnom studiu „Orfelin“, pod dirigentskom palicom Tamare Petijević.

Član je udruženja muzičkih i baletskih pedagoga Srbije od koga je dobila priznanje za jednogodišnji rad i uspehe.

Comments are closed.