O autoru

Muzikom sam počela profesionalno da se bavim tek sa 11 godina. Zapravo, tada to još uvek nije bilo profesionalno, pošto sam tada tek krenula u muzičku školu. 😉 Odluku da se bavim muzikom ozbiljno donela sam par godina kasnije, zahvaljujući pre svega mojoj mami, a i tadašnjoj nastavnici klavira, Biljani Dišić. Od tada, moj životni put postaje veoma zanimljiv. Zahvaljujući muzici, posle prvih 15 godina u Jagodini, živela sam u tri najveća grada u Srbiji – srednju muzičku školu sam završila u Zemunu (MŠ „Kosta Manojlović” – živela u Novom Beogradu), Višu muzičku u Nišu, a Muzičku akademiju u Novom Sadu.

Imala sam sreću da se zaposlim kao klavirski saradnik i nastavnik klavira odmah posle Više muzičke škole, zahvaljujući preporuci tadašnje profesorke klavira, Hristine Vuković. Od tada je prošlo više od 20 godina, a u svakoj godini nastupala sam kao klavirski saradnik bar na dvadesetak koncerata ili takmičenja (u zavisnosti od broja takmičenja na koja smo išli, nekada je bilo i više nastupa), što je puno pomoglo da pronađem način za savladavanje treme na javnom nastupu, u cilju što boljeg osećaja i izvođenja na sceni.

klavirska saradnja

Blogovanje

Pored sviranja, zanimali su me i računari i internet, pa sam u martu 2008. godine pokrenula svoj blog na adresi www.zanimljivamuzika.com, kako bih spojila muziku, računare i internet. Zahvaljujući radu na blogu (a i velikoj pomoći dvojice prijatelja – Dejanu Vesiću i Zoranu Milojeviću), naučila sam puno o WordPress sistemu (sistem za kreiranje i održavanje sajtova) i dobila ponudu da napravim sajt za školu u kojoj radim. Posle uspešno kreiranog sajta za školu, usledilo je kreiranje još nekih sajtova, kao i dalje usavršavanje u radu na WordPressu.

Rad u OKC-u

SVe ovo dovelo je i do početka saradnje sa mojim dugogodišnjim prijateljem, Zoranom Milojevićem, neumornim entuzijastom, koji je 2011. godine osnovao Obrazovno kreativni centar, kako bi pomogao unapređenju obrazovanja u Srbiji. Ekipa OKC-a bavi se kreiranjem internet seminara za nastavnike. Prvi seminar koji smo napravili i akreditovali bio je „Blog, Tviter i Fejsbuk u nastavi“, a završilo ga je preko 2000 nastavnika u periodu od oktobra 2011. do maja 2014. godine. Već 2012. godine akreditaciju su dobila još tri seminara OKCentra, a onaj na kom sam i ja radila bio je „Nastava u oblaku“. Naravno, nakon ova dva, red je bio da kreiramo i jedan seminar za muzičare 🙂 , pa sam, zajedno sa koleginicom Jasnom Marković Vujanović kreirala i seminar „Muzika uz pomoć računara”, 2018. godine.

Iako su se seminari odvijali preko interneta, komunikacija i rad sa nastavnicima doneli su mi neprocenjivo iskustvo u komunikaciji i podučavanju. Iako sam bila predavač, puno toga sam i sama naučila kroz učenje drugih.

Kamerno muziciranje

Zahvaljujući radu sa decom i sviranju sa učenicima (i kolegama) sa duvačkog odseka, shvatila sam da mi, pored individualnog rada, veliko zadovoljstvo predstavlja i rad sa kamernim sastavima. Za potrebe jednog od koncerata profesora duvačkog odseka napravila sam aranžman kompozicije Skota Džoplina za deset ruku, tj. za pet pijanista (originalno je napisana za dve ruke). To je ispalo veoma interesantno, kao što možete videti i na snimku ispod:

Letnji muzički kamp

Ideja za prvi letnji kamp kamerne muzike nastala je početkom 2011. godine, u razgovoru sa koleginicom Tatjanom Guberinom, vlasnicom muzičkog studija „Bravissimo“. Letnji kamp organizovale smo početkom juna iste godine i bio je vrlo uspešan, sudeći po komentarima dece koja su učestvovala u kampu, a i njihovih roditelja.

Priprema za ovaj letnji kamp omogućila mi je da dalje usavršim kreiranje aranžmana za različite klavirske kamerne sastave. Bilo je tu kompozicija za 4, 6, ali i za 8 ruku. Interesantno je da su u letnjem kampu skoro svi vežbali svoje kompozicije između časova. Iskreno, nismo to očekivali, s obzirom na to da su bili na raspustu, ali izgleda da kamerno muziciranje tako deluje na izvođače 😉

Nastava klavira

Školske 2012/13. godine prvi put sam u MŠ „Isidor Bajić“ dobila priliku da radim sa redovnim učenicima prvog razreda klavira. Do tada sam radila samo sa srednjoškolcima kojima je klavir drugi instrument i sa vanrednim učenicima osnovne muzičke škole. Bila sam presrećna što sam dobila dve učenice u prvom razredu, jer je to značilo da ću moći sa njima da radim i muziku za klavirski duo.

Za kraj te školske godine organizovala sam završni koncert svoje mini klase – „Klavir za sedmoro„, a zahvaljujući sve boljem poznavanju programa Finale (računarski program za pisanje nota), mogla sam sama i da kreiram potrebne aranžmane. Najinteresantniji mi je bio aranžman koji sam napravila za 6 ruku na jednom klaviru. Izvele su ga dve učenice prvog razreda i jedan učenik pripremnog razreda. Interesantno je to da su na koncertu klavir svirali i učenici kojima klavir nije prvi instrument. Ovo je bio prvi put da su imali prilike da javno nastupe kao klaviristi i kao klavirski saradnici, a kako su se snašli, možete pogledati na snimku ispod:

(snimak celog koncerta možete pogledati OVDE)

Družiciranje

Svo ovo iskustvo dovelo je do ideje da i sama organizujem letnji kamp kamerne muzike. Za naziv Družiciranje zaslužna je Elena Spasić Mitranović, koleginica iz OKC-a, a sam naziv predstavlja kombinaciju dve reči – druženje i muziciranje, što nekako i najbolje opisuje aktivnosti i raspoloženje u kampu. 🙂

Na inicijativu koleginice Ane Kovačić, od septembra 2015. godine „Družiciranje“ je postalo dostupno i mališanima koji imaju 4, 5 ili 6 godina. Njih polako uvodimo u svet umetničke muzike na Kreativnim muzičkim radionicama, koje se odvijaju u toku školske godine, dva puta nedeljno.

 

Comments are closed.