Gabriella Benak

Gabriella Benak (1980) je diplomirani muzičar violinista. Školovala se u Srbiji i Mađarskoj (Budimpešta). Diplomirala je na Akademiji Umetnosti u Novom Sadu (Srbija).

Nakon intenzivnog bavljenja klasičnom muzikom svoja interesovanja je proširila na druge muzičke žanrove kao i na bavljenje improvizacijom i pevanjem. Kao violinista i pevačica bila je član mnogih bendova i različitih sastava. Učestvovala je u velikim produkcijama kao što su izbor za pesmu Evrovizije 2008 godine, Kanski filmski festival itd. U tom periodu počinje da se bavi i komponovanjem / aranžiranjem muzike. Njena autorska pop pesma „Don’t Destroy“, tada matičnog benda Studio Alektik doživeo je veliki uspeh visokim plasmanima na Mtv top listama.

Nakon rada u muzičkim grupama Gabriella Benak piše i snima autorski solistički album prvenac pod imenom „Life“. Album je u domenu savremene komponovane umetničke muzike minimalističkog koncepta i u izrazu koristi istovremeno violinu/violu i glas. Najistaknutiji koncerti sa projektom „Life“ su solistički koncerti u Novosadskoj Sinagogi, Centru Za Kulturnu Dekontaminaciju i drugi.

Sa albumom „Life“ Gabriella Benak predstavlja umetnike i grad Novi Sad u emisiji najprestižnije online platforme za umetnost u Evropi „Arte Metropolis“. Takođe se u tom periodu ostvaruje saradnja sa čuvenim rediteljem Želimirom Žilnikom na dva filma „Pirika na filmu“ i „Logbook Serbistan“ za koje piše muziku. Kao kompozitor napisala je muziku za nekoliko tv emisija kao i za dečiju predstavu „Robin Hood“ u režiji Ane Ilić. U svojstvu studijskog muzičara sarađuje sa Novosadskim pozorištem u mnogim predstavama, takođe je angažovana kao violinista na sceni u dva pozorišna ostvarenja „Ventilator“ reditelja Jaka Ivanc i „Seljačka opera“ reditelja Bele Pintera.

Gabriella Benak je pored izvođačkog i kompozitorskog rada već petnaest godina muzički pedagog, privatni profesor violine, klavira, solfeđa teorije muzike kao i kamerne muzike. Idejni je tvorac kao i umetnički direktor omladinskog pop-rock orkesta „Soundcheck Orchestra“ u Novom Sadu. U pedagoškom radu interesuje se za sponu između psihologije/neurologije i muzike kao sredstva za kvalitetniji razvoj dece i mladih kao i u cilju modernizacije i usavršavanja načina rada u oblasti muzičke pedagogije. Učestvovala je na mnogim stručnim usavršavanjima kao što su “ teorijske osnove muzikoterapije“ i “ NTC i rana muzička stimulacija“. Njene muzičke radionice za decu u organizaciji EU info pointa u Novom Sadu bave se ranom muzičkom stimulacijom kroz posebno dizajnirane muzičke igre koje pored muzičkih sposobnosti razvijaju sinapse i povećavaju inteligenciju dece.

Comments are closed.